Din cauza ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, românii care lucrau în acest stat sunt nevoiți să se orienteze către alte state europene. Mulți dintre aceștia aleg Danemarca, unde salariile sunt generoase și pachetul de beneficii este de asemenea atractiv.
”Salariul destul de mulțumitor, echipament în prima zi, nu prea sunt patronii să pună presiuni, se vorbestșe frumos cu muncitorii, în mare parte este ok”, a afirmat, pentru sursa citată, Bogdan Țiba, muncitor în construcții în Danemarca.
”Salariile sunt mult mai mari decât în România, se vede diferența foarte mult și suntem foarte fericiți. Copiii merg aici la școală, la grădiniță. Pentru școală nu plătim caiete, nu plătim cărți, absolut nimic, decât penarul și ghiozdanul, doar atât”, a declarat, pentru ProTV, Irina Neamț, muncitor în domeniul curățeniei în Danemarca.
În medie, spun asociațiile de români din Danemarca, aproximativ 5.000 de români ajung anual în regat și 80 % se stabilesc acolo. În ultima perioadă, mulți au plecat din Marea Britanie, speriați de Brexit.
De la începutul anului, Regatul Unit a impus vize, iar muncitorii trebuie să demonstreze că au oferte de lucru, salariu corespunzător și cunosc limba engleză, iar mulți români lucrează la negru și nu pot bifa aceste cerințe.
Peste de 40 % dintre românii ajunși în regat lucrează în ferme, 30 % în curățenie, în special în hoteluri. Pe alții îi găsim în distribuție de ziare sau în construcții, având în vedere că Danemarca a început lucrările de construcție la cel mai lung tunel submarin rutier și feroviar din lume, la granița cu Germania.